воскресенье, 29 декабря 2013 г.

Книжок багато не буває

22 лютого, 2012
Ольга КАЛЕНСЬКА, студентський медіа-центр Університету «Україна».
    Університет „Україна” розбудовується. Вже майже усі його структурні підрозділи оселилися в нових сучасних корпусах на столичній вулиці Львівській, 23. Нові приміщення отримала й університетська бібліотека. Зараз вона має чотири абонементних, читальний та електронний читальний зали.

- Після введення в експлуатацію навчального корпусу №3, -  розповідає директор бібліотеки Ніна Колесникова, ми відкрили загальний читальний зал для всіх категорій читачів, як для студентів, так і для професорсько-викладацького складу. Він має 35 місць. Бібліотечний фонд читального залу нараховує понад 7000 примірників енциклопедичної, довідкової, науково-популярної, наукової (яка складається з дисертацій, авторефератів дисертацій, тез доповідей студентів Університету «Україна», матеріалів конференцій, наукових журналів, монографій), художньої літератури та періодичних видань. В II корпусі розташовано електронний читальний зал, що має 10 місць. Програмісти університету стежать за сучасним рівнем комп’ютерного забезпечення. Усі комп’ютери під’єднано потужними каналами зв’язку до Інтернету. Великою популярністю користується наша мультимедійна бібліотека, де розміщено електронні підручники. Вхід до неї здійснюється, як із локальної комп’ютерної мережі університету, так і з будь-якого комп’ютера, під’єднаного до мережі Інтернет.
   В електронній бібліотеці (http://library.ukraine.edu.ua/) зберігається 2255 документів в електронному форматі, серед них: підручники, курси лекцій, монографії. Нещодавно з’явився розділ НКМД (науково-методичні комплекси дисциплін), де містяться відомості, що стосуються навчальних дисциплін (зміст навчальної програми, література до курсу, методичні рекомендації щодо виконання самостійних видів робіт, методичні рекомендації для студентів з особливими потребами, питання до заліку, іспиту, можливі варіанти тестових робіт тощо).
- Електронна бібліотека, це - по-перше, дистанційний доступ до колекцій ресурсів  для студентів з особливими потребами, студентів заочної форми навчання насамперед, – зауважує Олександр Калмиковначальник відділу розробки і формування електронного навчального контенту. – По-друге, це – надання доступу до книжок, які є в наявності у фондах паперової бібліотеки, але в обмежених кількостях. І, по-третє, це -  надання доступу до мультимедійного контенту: аудіо, відео, графічних ресурсів (аудіокниги, відеокліпи, мультиплікація, записи лекцій викладачів Університету «Україна», колекції фотографій). Бібліотека розрахована на контингент студентів насамперед нашого університету. Саме з урахуванням цього аспекту її діяльності й побудовано систему доступу до електронного контенту. Протягом 2010-2011 навчального року електронний читальний зал відвідало 1707 користувачів. Ця цифра зростає, бо ще не кожен студент нині має вдома комп’ютер з доступом до Інтернет, а час вимагає бути технологічно-оснащеним. Тому в електронному читальному залі систематично надається змога користуватися мультимедійною бібліотекою та електронним каталогом  й абітурієнтам, нашим майбутнім студентам...
   Лідерами з відвідування університетської книгозбірні бібліотекарі визнали студентів Інституту економіки та менеджменту, Інституту соціальних технологій та біомедичного факультету. Дуже активно цього року залучаються до самостійної роботи з навчальною літературою студенти коледжу «Освіта». А от Інститут філології та масових комунікацій пасе задніх. Хоча, звичайно, цьому є свої пояснення:
Антон Роговський, 4 курс, спеціальність «Видавнича справа та редагування»:
− Взагалі,  я звик ходити до своєї районної бібліотеки, тому до університетської бібліотеки  навідуюсь  загалом лише тоді, коли викладачі кажуть, що там є література до їхнього предмета. Про електронну бібліотеку тільки-но дізнався, але тепер маю намір стати її активним користувачем, адже вдома Інтернету у мене немає.
Світлана Патра, студентка-заочниця 4 курсу, спеціальність «Видавнича справа та редагування»:
- Загалом, кількість книжок мене влаштовує, але, оскільки я навчаюся на заочному відділі, то відвідую бібліотеку лише під час сесії. А в цей час буває таке, що потрібної літератури немає, особливо  для студентів старших курсів. Не вистачає інформації, яка стосується саме моєї майбутньої професії. Я знаю, що в університеті є електронна бібліотека, але там дуже складно реєструватися. Я раз чи два нею користувалася, а потім не змогла зайти. Хочеться висловити побажання до співробітників центру програмного забезпечення, які створюють мультимедійну бібліотеку, щоб електронні варіанти книг, які випускає наш університет, були доступні для скачування. Бажано, щоб реєстрація студентів була простішою, наприклад, замість паролю − номер студентського квитка чи кілька цифр з нього.
Дар’я Денисова4 курс, спеціальність «Журналістика»:
- Я університетську  бібліотеку не відвідую. Декілька разів там була на першому курсі, але то чогось не вистачало, то чогось не було. Зараз на четвертому курсі ми вивчаємо дисципліну «Польська мова», вона вже не перший рік викладається в нашому університеті, проте підручників чи посібників з польської все одно немає…
   Цю ситуацію директор бібліотеки Ніна Колесникова прокоментувала так:
- Придбання необхідних підручників та навчальних посібників погоджується із завідувачами кафедр та начальником управління з навчально-виховної роботи. У березні й червні питання про замовлення навчальної літератури на 2011−2012 н.р. порушу­валося на засіданнях науково-методичної ради. Директорам інститутів та за­відувачам кафедр було запропоновано каталоги, проспекти, диски, прайси ві­домих видавництв України. Укладено план замовлення навчальної літе­ратури, до якого увійшли конкретні пропозиції щодо комп­лектування на наступний рік. Також ми налагодили зв’язки з видавниц­твами та Книжковою палатою України, уклали договори про співпрацю.
ДУМКИ ВГОЛОС
Анастасія Стельмах, 4 курс, Інститут економіка та менеджменту: – Книжок, звичайно, багато не буває, особливо в студентській бібліотеці. В електронну бібліотеку я давно не заглядала, все якось не до того. Мені, як заочниці, не вистачає «свіженьких» методичних посібників.
Дмитро Політашин: 4 курс, Інститут комп’ютерних технологій:
- У мене дуже теплі асоціації виникають зі згадкою про університетську бібліотеку. Свого часу мені надали кваліфіковану допомогу: здійснили добір літератури, яка стала у пригоді для поглибленого вивчення фаху, який я обрав. За допомогою цих видань блискуче склав іспити.
Марія Калакура, завідувач кафедри технології харчувань ІТІ:
- Увесь час дивуюся, як бібліотекарям удається охопити це море інформаційних джерел. Зараз я, практично, можу не займатися вивченням каталогів, перегляданням прайсів, адже бібліотека систематично повідомляє про всі нові надходження. Як тільки у видавництві виходить каталог, я тут же отримую його з рук працівників бібліотеки. Вони дуже допомагають нам, нашим магістрам у доборі літератури. Це наші першоджерела, навіть у таких питаннях, як планування виходу тієї чи іншої книги у видавництві.
Ольга Веденєєваначальник управління з навчально-виховної роботи:
- Мені подобається те, що в бібліотеці вся література систематизована за напрямками підготовки та спеціальностями. Коли звертаєшся з тим чи іншим запитанням, працівники бібліотеки чітко знають, де шукати відповідь, бо відмінно володіють фаховими навичками. Особливо такі вміння є у Колесникової Ніни Петрівни й Бонара Віталія Олеговича. Ці люди не шкодують  часу, аби допомогти відшукати потрібну літературу, допомогти студентам у написанні курсових, дипломних робіт тощо…
Джерело: Сайт "Трибуна України" - http://ukrtribune.org.ua/2012/02/knizhok-bagato-ne-buvaeh/#more-10138

Комментариев нет:

Отправить комментарий